RO NATO

ROMÂNIA - Biroul Național de Codificare

AC/135
Biroul Național de Codificare Codul NCAGE Documentații tehnice/Eliberare certificate Contact EN
Biroul Național de Codificare Codul NCAGE Documentații tehnice/Eliberare certificate Contact Contact
NCS

Codificarea NATO - Limbajul unic universal al logisticii

Sistemul de codificare NATO (SCN)

SCN

Sistemul de codificare NATO este programul oficial prin care componentele echipamentelor și articolele de înzestrare folosite în sistemele logistice militare sunt denumite, descrise și clasificate într-un mod unitar, fiindu-le alocate un Cod NATO de articol (NATO Stock Number - NSN). Tot mai multe țări din afara Alianței NATO recunosc beneficiile adoptării SCN și folosirii acestuia, atât în mediul logistic intern, cât și pe plan internațional...Detalii

AC/135

AC/135, sau Grupul Directorilor Naționali pentru Codificare, este structura decizională din cadrul SCN, fiind format din directorii birourilor naționale de codificare ale statelor membre. Misiunea principală a AC/135 este de a oferi participanților un sistem de codificare unitar, un standard global pentru identificarea articolelor de înzestrare, care să asigure interoperabilitatea și armonizarea sistemelor logistice la nivel internațional...Detalii

NSPA

NSPA, sau Agenția NATO de Sprijin și Achiziții, este structura de management logistic din cadrul NATO. Este organismul executiv al Organizației NATO de Sprijin și Achiziții (NSPO), care cuprinde toate statele membre NATO. AC/135 și NSPA au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) prin care aceasta din urmă este autorizată să implementeze aspectele tehnice privind SCN și să aplice deciziile stabilite în cadrul AC/135...Detalii


Codificarea (catalogarea) reprezintă procesul unitar și procedural prin care se analizează articolele de producție ale fabricanților, se compară caracteristicile tehnice și funcționale ale fiecărui articol și, unde se constată că acestea sunt identice, se alocă un număr unic de identificare, format din 13 cifre, fiecărui articol de înzestrare.

Scopul codificării
 • stabilirea unui limbaj de înzestrare comun, aplicabil tuturor operațiilor logistice;
 • implementarea interoperabilității echipamentelor;
 • optimizarea managementului resurselor, prin evitarea duplicatelor în stocuri;
 • creșterea calității datelor și managementului logistic.

În mediul SCN se aplică două reguli principale de bază:

 • fiecărui articol de înzestrare îi este alocat un singur număr de identificare UN ARTICOL DE ÎNZESTRARE = UN NSN;
 • BNC al țării producătoare codifică articolele de înzestrare produse în țara respectivă, indiferent de utilizatorii finali ai acelor articole. Principiul se aplică chiar dacă țara producătoare nu utilizează articolul de înzestrare solicitat pentru codificare.

Codul NSN (NATO Stock Number) reprezintă eticheta unică oficială aplicată unui articol de înzestrare, folosită în mod unitar de serviciile logistice din țările membre NATO și afiliate la SCN. Este format din 13 caractere numerice, iar structura lui este următoarea:

NSN

Codul NCAGE (codul NATO de agent economic) este un cod alfanumeric, format din 5 caractere, care reflectă, în principal, sursa și localizarea documentației tehnice pentru articolul de înzestrare în al cărui bloc de identificare este inclus. Codul NCAGE este folosit într-o arie largă de procese logistice. Mai multe detalii în secțiunea NCAGE


Publicații SCN

ACodP-1

ACodP-1

Manualul de codificare ACodP-1 conține elementele de bază ale SCN și definește termenii și responsabilitățile Birourilor Naționale de Codificare și utilizatorilor SCN. Fiecare stat are responsabilitatea de a implementa regulile și procedurile cuprinse în ACodP-1.

NMCRL

NMCRL

Catalogul cu referințe pentru logistică - NMCRL - reprezintă produsul principal al SCN. Este cea mai cuprinzătoare bază de date logistică de pe glob, cuprinzând peste 18 milioane NSN-uri, 38 milioane referințe de producător sau furnizor și având peste 29 milioane utilizatori.

ACodP2-3

ACodP-2/3

ACodP-2/3 este instrumentul online al AC/135 care cuprinde sistemul de clasificare NATO pe grupe și clase de înzestrare (ACodP-2) și Nomenclatorul cu denumirile aprobate ale articolelor de înzestrare (ACodP-3), cu definițiile acestora, în 20 de limbi naționale.


SCN - Limbajul unic universal al logisticii

SCN are la bază principiile și procedurile descrise în următoarele Acorduri de Standardizare (STANAG):

 • STANAG 3150- Codificarea, sistem unitar de clasificare a înzestrării;
 • STANAG 3151- Codificarea, sistem unitar de identificare a articolelor de înzestrare;
 • STANAG 4177- Codificarea, sistem unitar al achizițiilor de date;
 • STANAG 4199- Codificarea, sistem unitar al schimbului de date privind managementul materialelor;
 • STANAG 4438- Codificarea, sistem unitar de difuzare a datelor asociate cu NSN.

Conținutul integral al STANAG-urilor se regăsește în Manualul de codificare ACodP-1, Capitolul I.

global

© 2018 Biroul Național de Codificare